Vlaamse & provinciale Wintercompetitie 2021 - 2022.

OFFICIEEL REGLEMENT WINTERCOMPETITIE 2021 - 2022.

ALGEMEEN OVERZICHT:

Artikel 1   Algemeen

Artikel 2   Inschrijvingen

Artikel 3  Terugtrekken van ploegen en fusie van clubs

Artikel 4   Reglementen en kalenders

Artikel 5   Deelname  (clubs en spelers)

Artikel 6   Samenstelling ploegen

Artikel 7   Wedstrijden

Artikel 8   Uitslagen en klassement

Artikel 9   Verandering van datum en onderbreking van een wedstrijd

Artikel 10 Stijgen en dalen van de ploegen

Artikel 11 Speelvelden, materiaal en kledij

Artikel 12 Spelreglementen

Artikel 13 Arbitrage

Artikel 14 Vergoedingen,boetes en sancties

Artikel 15 Dotatie

Artikel 16 Tucht

Artikel 17 Klachten en verhaal

Artikel 18 Rechtspleging

REGLEMENT: Eindronde Vlaamse Wintercompetitie

                                        ..........................................

Artikel 1 Algemeen.

De vlaamse wintercompetitie en de provinciale wintercompetitie worden gespeeld volgens het Officieel Petanque Reglement (O.P.R., zoals verschenen in haar laatste editie), met uitzondering van de wijzegingen die hieronder expliciet vermeld worden.

De vlaamse wintercompetitie wordt betwist met tripletten en de Vlaamse damescompetitie met doubletten.

Onderhavig reglement is van toepassing op zowel de Vlaamse als de provinciale wintercompetities (PWC) ingericht door de provinciale afdelingen.

Dit reglement omvat twee bijlagen:

° De provinciale fiche die de elementen weergeeft die de betrokken provinciale afdeling autonoom regelt;

° Het reglement betreffende de eindronde van de VWC.

Artikel 2 Inschrijvingen.

Provinciale wintercompetitie (PWC).

a) De hoogste afdeling van de provinciale competitie ' alle categorieen' krijgt als benaming            "Ereafdeling" en de hoogste afdeling van de 50-plus wordt "Senior League" genoemd.                De verdere lagere afdelingen worden genummerd,beginnend bij "Eerste afdeling", zowel          voor de PWC- alle categorieen als voor de 50-plus competitie.

b) Voor de inschrijvingen voor de PWC gelden de regels zoals vermeld in rubriek C van de              provinciale fiche. Bij overtreding van de voorziene betalingstermijn geldt dezelfde                  administratieve kost als bij de VWC;

c) De geldig ingeschreven ploegen worden door het sportcomité (S.C) van de provinciale raad        ingedeeld in afdelingen bij de hoogste afdeling waarop ze recht hebben op basis van het          klassement van het seizoen 2019-2020 en,voor zover als mogelijk,rekening houdend met          de rubrieken E en F van de provinciale fiche;

d) Nieuw ingescheven ploegen (t.o.v.het vorige seizoen) worden ingedeeld beginnend bij de          laagste afdeling.Indien een club minder ploegen inschrijft t.o.v. het seizoen 2019-2020              vallen,in volgorde,eerst de ploegen in de laagste afdelingen weg.

    Het S.C. van de provinciale afdeling heeft het recht om,in het belang van de organisatie          van de PWC, af te wijken van bepalingen 2.2 c en 2.2 d.

Artikel 3 Terugtrekken van ploegen en fusie van clubs.

De club van een ingeschreven ploeg die zich terugtrekt of fofait verkaart of opgelegd krijgt, krijgt kan in geen enkel geval  het deelnemingsrecht terugeisen en stelt zich bloot aan de voorziene boetes en sancties.

3.1 Terugtrekken voor het begin van de competitie .

Bij terugtrekking van een ingeschreven ploeg of bij algemeen forfait in de PWC voor1 September wordt een sanctie opgelegd overeenkomstig artikel 14,ten gunste van de PFV of van de provinciale afdeling,naargelang het geval.

3.2 Terugtrekken tijdens de competitie.

De deelname van de ploegen aan de competitie brengt de verplichting mee om de competitie volledig te spelen.

Bij terugtrekking of forfait van een ploeg na 1 September mogen alle op het provinciaal niveau overblijvende ploegen van de betrokken club gedurende 3 jaar(jaar van forfait+ 2 jaar) niet stijgen naar het Vlaams niveau.Alle behaalde resultaten van de reeds gespeelde wedstrijden van de betrokken ploeg worden teniet gedaan(d.i. geschrapt als onbestaande). Daarenboven wordt de club van de betrokken ploeg beboet met de sanctie voorzien in artikel 14. Het volledige bedrag van de boete moet betaald worden aan de P.F.V. die het voorziene bedrag zal doorstoten aan de benadeelde clubs of in voorkomend geval aan de provinciale afdeling.Bijkomend wordt aan de spelers-titularissen van de betrokken ploeg het verbod opgelegd om op Vlaams en op provinciaal niveau nog verder aan de lopende competitie deel te nemen. Het statuut van "titularis"wordt omschreven in artikel 5.2.9.

3.3 Fusie van clubs.

Wanneer er tijdens of buiten de competitie twee of meerdere clubs(waarvan minstens 1 club is aangesloten bij de PFV) fusioneren, behoudt de fusieclub het recht op het aantal plaatsen per afdeling in de competitie zoals dit was voor de fusie,tenzij dit strijdig zou zijn met het Vlaams reglement of met de rubriek E van de provinciale fiche. De fusie(met de nieuwe clubnaam of stamnummer) heeft geen gevolg voor de afdeling waarin de ploegen van de gefuseerde clubs aantreden noch op hun rangschikking op dat ogenblik binnen de lopende wintercompetitie en dit op alle niveaus. Wanneer na de fusie minder ploegen overblijven,worden de hoogst gerangschikte posities in het klassement behouden.

Artikel 4 Reglement en kalenders.

4.1 Provinciale wintercompetitie.

a) De aanvangsdatum van de PWC wordt bepaald door de P.F.V.

b) Indien meerdere ploegen van éénzelfde club in dezelfde afdeling spelen wordt de heen-en terugwedstrijd tussen deze ploegen gespeeld op de eerste speeldag van de heen- en van de terugronde van de voorziene kalender.

c) De provinciale afdelingen beslissen op welke wijze en onder welke voorwaarden de provinciale reglementen/kalenderboekjes verdeeld worden.De prijs ervan wordt vastgelegd in de provinciale fiche,rubriek C.

4.2 Clubactiviteiten.

Op de in de kalender voorziene speel-en inhaaldagen van zowel de Vlaamse als de provinciale competities, waarop daadwerkelijk gespeeld dient te worden,mag de betrokken thuisclub geen tornooien of andere activiteiten organiseren waardoor het reglementair verloop van de competitiewedstrijd in het gedrang komt. Bij niet naleven hiervan zal de in overtreding zijnde club beboet worden overeenkomstig artikel 14 en een forfaitscore(0 tegen 9 en 0 tegen 117 punten en verlies van het wedstrijdpunt) zal worden opgelegd. 

Artikel 5 Deelname (clubs en spelers).

5.1 Clubs.

De competitie VWC en PWC zijn voorbehouden aan de clubs,lid van de PFV, die in regel zijn met hun financieele verplichtingen ten opzichte van de PFV en van hun provinciale afdeling en die het voorziene deelnemingsrecht betaald hebben.

De clubs kunnen enkel deelnemen met de ploegen die voorafgaanlijk aan de competitie op reglementaire wijze ingeschreven zijn of die automatisch ingeschreven zijn volgens artikel        2.1 a. Het feit van deelname aan de competitie(s) verplicht de clubs en hun spelers om de geldende reglementen strikt na te leven.  

5.2 Spelers.

5.2.1 Enkel niet- geschorste en regelmatig aangesloten spelers die in het bezit zijn van hun voor het competitiejaar geldige competitieve licentie zijn toegelaten om deel te nemen aan de competitiewedstrijden.

Voor de competities in triplet (doublet) moeten per ploeg en per ronde minimaal 6 (4) spelers met een Belgische nationaliteit of inwonende in Belgie spelen.Spelers mogen enkel spelen in de ploegen van de club waarbij ze een geldige competitieve licentie bezitten en moeten tijdens de spelpartijen de uniforme kledij van hun club (met logo) dragen en de kledijvoorschriften van de PFV (zie website www.pfv.be) naleven.

5.2.2 Deelname van junioren,cadetten en miniemen is enkel toegelaten mits een speciale aanvraag aan en met toelating van de voorzitter PFV. Het hiertoe benodigde formulier is te verkrijgen op het secretariaat van de PFV en is eveneens terug te vinden op de website www.pfv.be.Het origineel van de toelating moet steeds in het bezit zijn van de speler en moet bij deelname voorgelegd worden samen met de licentie.

De clubs dienen zich strikt te houden aan de wetgeving betreffende het verkopen,aanbieden en schenken van alcohol aan min 16-jarigen.

5.2.3 De spelers van de provinciale competities "50-plus" moeten minstens de ouderdom van 50 jaar bereiken in het jaar van hun deelname aan de PWC.

5.2.4 Elke ploeg is verplicht een ploegkapitein aan te duiden.De verantwoordelijke van de kapiteins zijn hieronder omschreven(o.a.betreffende het invullen van het wedstrijdblad,nazicht van licenties,enz.

5.2.5 Door het feit van hun deelname verbinden de spelers zich er toe hun rechtmatig lidmaatschap te bewijzen op  eenvoudig verzoek van de dienstdoende scheidsrechter.

5.2.6 Elke speler die aan een wedstrijd van de wintercompetitie deelneemt dient op dat ogenblik in het bezit te zijn van het origineel van zijn geldige competitieve licentie (geen licentie = geen deelname).

De licenties van de spelers moeten bij het invullen van het wedstrijdblad op het secretariaat van de wedstrijd afgegeven worden,onverminderd de bepalingen van art. 5.2.2. betreffende de deelname van junioren,cadetten en miniemen en de uitzondering betreffende de invallers voorzien in art. 7.3.3.

Een speler die vervangen wordt door een invaller en die de wedstrijd vroegtijdig wenst te verlaten,mag zijn/haar licentie meenemen op voorwaarde dat het uur van de teruggave van de licentie op het wedstrijdblad wordt genoteerd door zijn ploegkapitein of door de dienstdoende scheidsrechter.

5.2.7 De kapiteins van de beide ploegen zullen,onder toezicht van de dienstdoende scheidsrechter,nazien of de neergelegde licenties in regel zijn en in overeenstemming met de aanwezige spelers. Fotokopieen zijn niet toegelaten.De namen en licentienummers van de effectieve spelers (die de wedstrijd zullen aanvatten,zie artikel 7.3.1) en de namen van de voorziene invallers (reserves) moeten ten laatste 15 minuten voor de aanvang van de wedstrijd op het wedstrijdblad ingeschreven zijn.

5.2.8 Indien tijdens een controle- die op eender welk ogenblik van de wedstrijd kan gebeuren door een "official" (d.i.een lid van het bestuursorgaan van de PFV of een lid van het dagelijks bestuur van de provinciale raad voor de PWC of een officiele scheidsrechter aangeduid door de PFV of de voorzitter van de scheidsrechtercommissie van de PFV) blijkt dat licentie(s) ontbreken of niet in regel zijn of niet overeenstemmen met de aanwezige spelers,zal deze official een tuchtverslag tegen de verantwoordelijke(n) van het wedstrijdblad en de in overtreding zijnde spelers overmaken aan het bondsparket.

5.2.9 Elke speler die driemaal daadwerkelijk heeft gespeeld in eenzelfde afdeling van de nationale competitie, van de PWC wordt "titularis" verklaard in die afdeling en mag niet meer opgesteld worden als speler,noch als invaller,in een lagere afdeling,zowel van het nationale,het Vaamse of het provinciale niveau.

Het statuut van titularis is niet van toepassing op de spelers van de categorie minimen en cadetten,binnen de Vlaamse en de provinciale competities.

5.2.9.bis Dames die deelnamen aan de vlaamse damescompetitie mogen in dezelde speelweek deelnemen aan eender welke andere competitie op provinciaal niveau.De speelweek betreft steeds een kalenderweek die begint op maandag en eindigd op de daaopvolgende zondag,waarbij geen rekening wordt gehouden met de nummering van die week van de verschillende niveaus.

Dames die deelnemen aan de Vlaamse herencompetitie vallen onder artikel 5.2.9

5.2.10 Clubs met meerdere ploegen in éénzelfde afdeling van de PWC mogen in geen geval spelers, die al effectief gespeeld hebben voor één van deze ploegen,opstellen in de andere ploeg binnen dezelfde afdeling (noch als effectief,noch als invaller).

Overtredingen woren gesanctioneerd volgens artikel 14.

5.2.11 Geschorste spelers mogen in geen enkel geval opgesteld worden.Bij overtreding verliest de betrokken ploeg de wedstrijd met forfaitscore (0 tegen 9, 0 tegen 117 punten en verlies van het wedstrijdpunt). De betrokken speler en club krijgen een sanctie zoals voorzien in het tuchtreglement.

5.2.12 In het algemeen veroorzaken de spelers die in overtreding van de bepalingen van het artikel 5.2 (uitgezonderd 5.2.11) aan de wedstrijd deelnemen het verlies met 1 tegen 13 punten van hun equipe (triplet/doublet) voor alle partijen waarin ze ten onrechte gespeeld hebben, onverminderd eventuele andere reglementair voorziene sancties.

Artikel 6 Samenstelling van de ploegen.

6.1 VWC

Voor de Vlaamse wintercompetitie worden de ploegen gevormd door drie equipes,zijnde tripletten samengesteld uit spelers van éénzelfde club.

De ploegen van de Vlaamse damescompetitie worden gevormd door drie equipes, zijnde doubletten samengesteld uit speelsters van hetzij éénzelfde club,hetzij een provinciale selectie,hetzij een selectie bestaande uit speelsters van éénzelfde provincie (op basis van het licentienummer), met dien verstande dat:

° een speelster slechts in één ploeg van de damescompetitie mag aantreden.

° speelsters,waarvan de club een ploeg heeft die deelneemt aan de damescompetitie,niet          meer mogen deelnemen met de gemengde provinciale ploeg.

° er per provincie maximum 1 gemengde ploeg mag spelen,bestaande uit speelsters van              verschillende clubs uit de provincie.

° er per club maximum 1 ploeg kan deelnemen aan de Vaamse damescompetitie.

6.2 PWC

De equipes van de ploegen in de PWC- alle categorieen, bestaan uit tripletten,spelers van éénzelfde club.

De samenstelling van de equipes van de ploegen in de PWC 50-plus wordt bepaald door het S.C van de provinciale afdeling en wordt vastgelegd in de provinciale fiche,rubriek D.

6.3 VWC en PWC

Buiten de gevallen waarbij een invaller wordt opgesteld,moet de samenstelling van elke equipe ongewijzigd blijven tijdens het verloop van éénzelfde wedstrijd. Per equipe is slechts één invaller toegelaten (drie per ploeg)en eenzelfde invaller mag slechts in één equipe opgesteld worden.Een uitgetreden speler mag tussen de wedstrijden opnieuw opgesteld worden,doch enkel in de equipe waarvan hij oorspronkelijk deel uitmaakte.

Invallers mogen slechts opgesteld worden bij het begin van de tweede en/of derde spelronde (zie ook artikel 7.3.1 ) Het begin van een ronde wordt bepaald door de eerste worp van het doel in de eerste méne van die ronde.

Artikel 7 Wedstrijden.

7.1 Algemeen verloop van de wedstrijden en toekenning van de wedstrijdpunten.

Een wedstrijd bestaat uit negen partijen(drie per spelronde) naar 13 punten.

De negen partijen dienen steeds verplicht gespeeld te worden,bij overtreding volgt een sanctie volgens artikel 14.

De resultaten van de partijen dienen na afloop van iedere ronde (digitaal) op het wedstrijdblad genoteerd te worden.Indien dit niet gebeurt is voor het begin van de volgende ronde zullen de niet-ingeschreven resultaten als nul worden aanzien voor beide ploegen.

De club die na afloop van de drie spelronden de meeste partijen (5 of meer) heeft gewonnen,bekomt één wedstrijdpunt voor het klassement van de competitie.

Op elk ogenblik van de wedstrijd kan controle van het wedstrijdverloop gebeuren door:

° een lid van het bestuursorgaan F.F.V.;

° een lid van de provinciale raad (voor de PWC°;

° een officiele scheidsrechter aangeduid door de PFV.

° de voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de PFV;

° de verantwoordelijke van de wintercompetitie (voor de PWC, zie provinciale fiche,rubriek G)

7.2 Uurregeling.

De wedstrijden van de VWC moeten stipt aanvangen om 14uur op de dagen voorzien in de Vlaamse kalender.

De wedstrijden van de PWC moeten stipt beginnen op de dagen en uren zoals aangegeven op de provinciale kalender (in overeenstemming met de provinciale fiche,rubrieken A en B.

Afwijkingen hierop kunnen,wegens dwingende redenen,toegestaan worden door de directeur sport PFV,respectivelijk de adjunct -directeur sport van de provinciale afdeling.

De afwezigheid van spelers wordt niet aanvaard als reden om een wedstrijd later aan te vatten,zelfs als er in die omstandigheden spelers moeten opgesteld worden die normaal niet als effectieve spelers beschouwd werden of als de ploeg onvolledig is.

Vooraleer de volgende ronde aan te vatten mogen de spelers een onderbreking nemen van maximum 15 minuten,te rekenen vanaf het einde van de laatste partij van de voorgande ronde

7.3 Wedstrijdbladen.

7.3.1 De algemene rubrieken van het digitale wedstrijdblad (datum,uur,benaming clubs,afdeling,speelweek, enz.) worden tijdig vooraf geselecteerd door de ploegkapitein van de thuisploeg.

Ten laatste 15 minuten voor het aanvangsuur van de wedstrijd zullen de beide kapiteins op het wedstrijdblad in de daartoe voorziene rubrieken (equipes A.B.C resp. D.E.F) de licentienummers van de spelers die als "effectieve" spelers de wedstrijd zullen aanvatten (naam en voornaam worden automatisch weergegeven).

Deze spelers moeten bij het begin van de eerste ronde fysiek aanwezig zijn om de wedstrijd aan te vatten en mogen op dat ogenblik niet meer vervangen worden door een invaller (behoudens een duidelijk geval va overmacht-bv. kwedsuur of ongeval-, te beoordelen door de dienstdoende scheidsrechter). Overtredingen worden bestraft volgens hettuchtreglement.

Indien een geval van overmacht zich daadwerkelijk voordoet zal de scheidsrechter dit als een notitie op het wedstrijdblad vermelden en de omstandigheden beschrijven.

7.3.2 Eveneens ten laatste 15 minuten voor het begin van de wedstrijd zullen de beide kapiteins de licenties van de als effectief opgegeven spelers controleren op aanwezigheid,gelgigheid enovereenstemming met de aanwezige personen.

7.3.3 Tevens zullen de kapiteins in de daarvoor voorziene rubriek en voor aanvang van de wedstrijd de licentienummers van de eventuele invallers van hun ploeg (maximum 3) invullen. De invallers en hun licenties dienen in dat stadium niet fysiek aanwezig te zijn op de wedstrijdplaats.Invallers die echter voor de aanvang van de wedstrijd niet ingeschreven zijn op het wedstrijdblad kunnen niet meer opgesteld worden bij het verloop van de wedstrijd.

7.3.4 Na het ingeven van de laatste resultaten wordt het digitaal wedstrijdblad afgedrukt.De beide kapiteins en de dienstdoende scheidsrechter ondertekenen dan samen de definitieve versie van het wedstrijdblad in twee exemplaren (één voor elke club) indien de gegevens digitaal worden doorgestuurd.

De ondertekening van dit blad legt de verantwoordelijkheid van de drie ondertekenaars vast met betrekking tot correctheid en volledigheid van de vermelde gegevens,in het bijzonder metbetrekking tot artikel 7.3.6. De ondertekening door de dienstdoende scheidsrechter geldt voor het beeindigen van de wedstrijd,de eventueel gemaakte opmerkingen en de punten vermeld in artikel 7.3.2.

7.3.5. Voor de PWC zijn de gegevens en de termijn voor toezending van de wedstrijdbladen opgenomen in de provinciale fiche,rubriek I.

7.3.6. Elk bedrog vastgesteld op het wedstrijdblad zal,onverminderd de sacties en boetes reglementair voorzien voor de verschillende gevallen, aanleiding geven tot een tuchtverslag bij het bondsparket.

7.4 Onvolledige ploegen.

7.4.1 In het geval van een onvolledige ploeg in de wedstrijden betwist tussen tripletten kan deze onvolledige ploeg haar wedstrijd aanvatten mits naleving van de volgende regels,naargelang het aantal aanwezige spelers (elk met 2 ballen):

° 8 spelers : 2 tripletten en 1 doublet;

° 7 spelers : 1 triplet en 2 doubletten ;

° 6 spelers : 3 doubletten;

° minder dan 6 spelers = forfait.

7.4.2 In het geval van een onvolledige ploeg in de wedstrijden betwist tussen doubletten kan deze onvolledige ploeg haar wedstrijd aanvatten mits naleving van de volgende regels,naargelang het aantal aanwezige spelers/speelsters (elk met 3 boules:

° 5 spelers: 2 doubletten waarbij de 5de speler induvidueel speelt als equipe.

° 4 spelers: 1 doublet en 2 individuele spelers (als 2 equipes);

° minder dan 4 spelers = forfait

7.4.3 In geval beide ploegen onvolledig zijn,moeten deze zodanig samengesteld worden dat elke ploeg met 3 equipes kan spelen,zodanig dat 9 partijen kunnen gespeeld worden.

7.4.4 Het dagelijks bestuur van de PFV of de provinciale afdeling zal, resp.voor de VWC en de PWC in laatste instantie beslissen over geschillen bij wedstrijden met onvolledige ploegen.

7.5 Te laat komen of afwezigheid op de wedstrijd.

7.5.1 Rekening houdend met artikel 7.2 - 7.4.1 - 7.4.2 - 7.4.3. zullen te laat komende equipes die niet aanwezig zijn op het speelveld 60 minuten na het aanvangsuur van de wedstrijd een forfait oplopen voor de al gespeelde en de reeds aangevangen spelrondes. Een ploeg die met te weinig spelers aanwezig is , waardoor de wedstrijd niet kan doorgaan,wordt beschouwd als niet aanwezig in de zin van artikel 7.5.2.

7.5.2. Iedere club die zonder geldige reden niet komt opdagen op de vastgestelde datum van de wedstrijd wordt bestraft met de forfaitscore, zijnde 0 overwinningen voor de tegenstrevers, 0 gemaakte punten, tegenover 117 verliespunten en verlies van het wedstrijdpunt. Daarenboven wordt de sactie voorzien in artikel 14.5.1. (rubriek 17) opgelegd aan de in overtreding zijnde club.

Indien deze afwezigheid zich voordoet op één van de laatste twee speelweken dan geldt de sanctie volgens artikel 14.5.1 (rubriek 18).

7.5.3. Indien eenzelfde ploeg van een club twee wedstrijden onverantwoord afwezig is tijdens éénzelfde seizoen van de competitie wordt dit gelijkgesteld met een algemeen forfait, zoals omschreven in artikel 3.2. ,inclusief de daarin voorziene sancties.

Alle resultaten van de wedstrijden tegen de forfaitgevende ploeg worden dan geanuleerd.

7.5.4. In geval van te laat komen of onvoorziene afwezigheid op de wedstrijddag dient de betreffende club, die een gegronde reden of een niet te voorzien voorval kan aanhalen, dringend de verantwoordelijke van de desbetreffende competitie en de verantwoordelijke van de andere club te verwittigen via alle mogelijke communicatiemiddelen.

Artikel 8 Uitslagen en klassement.

8.1 Communicatie en verantwoordelijk

8.1.1 Een exemplaar van de wekelijkse uitslag en het klassement zal op de website geplaatst worden.

8.2. Klassement (zowel VWC als PWC)

Het klassement van de ploegen binnen hun afdeling,wordt opgemaakt in functie van - in volgorde:

- de volgende elementen:

           1. Het hoogst aantal behaalde wedstrijdpunten;

           2. Het hoogst aantal gewonnen partijen (max. 9 per wedstrijd)

           3. Het grootst aantal gemaakte punten (max. 117 per wedstrijd)

           4. Het kleist aantal tegenpunten (min.0 per wedstrijd)

Indien er in de eindrangschikking een ex-aequo blijft van deze 4 elementen tussen ploegen die in aanerking komen voor stijgen of dalen,wordt een barragewedstrijd gespeeld. Deze barragewedstrijd wordtgespeeld op neutraal terrein (d.i. speelvelden van een niet-betrokken club),volgens het systeem van een normale speeldag.

 Artikel 9 Verandering van datum en onderbreking van een wedstrijd.

9.1 Wijzigen van datum

9.1.1 Een aanvraag voor verandering (vervroegen of verdagen) van de in de kalender voorziene datum van een wedstrijd dient schriftelijk (per e-mail) te gebeuren bij d verantwoordelijke van de desbetreffende competitie. De aanvragen moeten minstens veertien dagen voor de in de kalender voorziene datum van de wedstrijd ingediend worden door een bestuurslid van de betrokken club of door de ploegverantwoordelijke zoals opgegeven op het inlichtingsformulier (VWC). De datum van de poststempel of ontvangstmelding is hierbij bepalend.

9.1.2.Elke aanvraag die niet met reden omkleed is, zal geweigerd worden. De verantwoordelijke zal beslissen over de gegrondheid van de aanvraag en deze op gepaste wijze beoordelen. De niet beschikbaarheid van spelers of het ontbreken van verplaatsingsmogelijkheden is geen geldige reden om de voorziene datum te wijzigen, tenzij bij nationale of Vlaamse selecties van spelers of bij gevallen van overmacht.

9.1.3 De verantwoordelijke zal zijn beslissing aan de betrokken clubs overmaken en hen, in voorkomend geval,de nieuwe datum van de wedstrijd meedelen. In geen geval mag een club dezenieuw vastgestelde datum weigeren.

Clubs die een wedstrijd betwisten op een andere datum dan vastgelegd door de verantwoordelijke van de competitie krijgen elk een sanctie overeenkomstig artikel 14.

9.1.4 Een wedstrijd kan maar éénmaal verplaatst worden.

9.1.5 Voor iedere aanvraag tot wijziging van de datum van een wedstrijd ingedied door een club wordt een vergoeding aangerekend overeenkomstig artikel 14.1

9.1.6 In geval van het noodzakelijk afgelasten van wedstrijden wegens dwingende redenen (bvb.slechte weersomstandigheden of andere gevallen van overmacht) zal de verantwoordelijke voor de wintercompetitie dit zo tijdig mogelijk mededelen aan de betrokken clubs, via alle mogelijke communicatiemiddelen.

9.1.7 Om in geval van uitzonderlijke omstandigheden de competitie op een passende datum te kunnen beeindigen, kan de verantwoordelijke voor de competitie zich het recht voorbehouden om twee wedstrijden tijdens éénzelfde week te laten betwisten. In dat geval worden de wedstrijden beschouwd als zijnde gespeeld in twee verschillende weken voor wat de toepassing van artikel 5.2.9 betreft.

9.2 Onderbreken van wedstrijden.

Als een wedstrijd onderbroken moet worden door een uitzonderlijk voorval (zoals electriciteitspanne,overstroming,enz;) zal na het verstrijken van een wachttijd van één uur de wedstrijd worden stopgezet en wordt er rekening gehouden met de opgetekende scoreop het ogenblik van de onderbreking. Indien het incident zich voordoet voor het aanvangsuur, begint de wachttijd maar te lopen vanaf het voorziene aanvanguur.

In elk geval van overmacht waardoor de wedstrijd niet reglementair kan(verder) gespeeld worden moet de scheidsrechter in een notitie op het wedstrijdblad een verslag opmakenmet duidelijke vermelding van:

° het beginuur dat het incident zich heeft voorgedaan;

° de scores van de drie partijen van de lopende ronde;

° de (vermoedelijke) oorzaak van het gebrek en de maatregelen die in het werk gesteld worden om het zo vlug mogelijk te herstellen De ontvangende club dient hiertoe alle mogelijke middelen in te zetten.Eventuele nalatigheid op dit gebied zal eveneens op het wedstrijdblad worden vermeld en kan bestraft worden volgens artikel 11.1.7 en de bijhorende sanctie uit art. 14.

Indien het gebrek verholpen wordt binnen één uur (gerekend vanaf het genoteerde beginuur) en de wedstrijd kan reglementair verder gespeeld worden,wordt het uur van de hervatting op het wedstrijdblad genoteerd en de partijen worden verdergezet vanaf de eerder genoteerde scores. Indien de wachttijd van één uur wordt overschreden en de wedstrijd kan niet reglementair hervat worden,ondertekenen beide ploegkapiteins samen met de dienstdoende scheidsrechter met vermelding van het uur,het verslag en het wedstrijdblad. De tussentijdse uitslag worden zoals bij een normaal verlopen wedstrijd doorgestuurd (artikel 7.3.5. en 8.1)

Op het ogenblik van een noodgedwongen stopzetting van de wedstrijd (na afloop van de wedstrijd) gelden de volgende regels:

° als één van beide ploegen 5 of meer overwinningen behaald heeft,wordt de wedstrijd defenitief als geseeld beschouwd en blijft de actuele score behouden (bvb. 5 - 3) met de behaalde punten van de volledige beeindigde partijen;

° als er geen van beide ploegen 5 overwinningen behaald heeft,zal de wedstrijd op een latere datum hernomen en beeindigd worden met als basis voor het opnieuw opstarten de genoteerde scores (partijen en punten) bij stopzetting( bvb.4 (70) - 3 (63) in de beeindigde partijen en 8-7 en 4-10 in de niet-beeindigde partijen;

° enkel de op het wedstrijdblad ingeschreven spelers zijn gerechtigd om de wedstrijd te hernemen,zonder wijziging aan de samenstelling van de equipes. De datum van de herneming van de wedstrijd zal vastgelegd worden door de verantwoordelijken van de competities in overleg met de betrokken clubs.

In fuctie van het aantal nog te spelen partijen zullen de directeuren sport (PFV of provinciale afdeling) mogen beslissen om eventueel enkel de in de resterende partijen betrokken spelers te verplichten de verplaatsing te maken.

Artikel 10 Stijgen en dalen van de ploegen

10.1 PWC - alle categorieen

10.1.1De kampioenen van de provinciale Ere-afdelingen komen in principe in aanmerking voor deelname aan de Vlaamse eindronde,tenzij andere regelgeving op Vlaams niveau of op nationaal niveau dit zou beletten.

10.1.2 Voor de lagere afdelingen wordt de standaardregeling zoals vermeld op de provinciale fiche (rubriek F) zoveel als mogelijk gevolgd,rekening houdend met rubriek E.

10.2 PWC - 50 plus

10.2.1  De eestgeklasseerde ploeg van de Senior League wordt kampioen verklaard van de provinciale 50-plus competitie,maar kan niet stijgen naar een hoger niveau.

10.2.2 Voor de lagere afdelingen 50-plus wordt de standaardregeling zoals vermeld op de provinciale fiche (rubriek F) zoveel mogelijk gevolgd,rekening houdend met rubriek E.

Artikel 11 Speelvelden,materiaal en kledij

11.1 Speelvelden en terreinen

11.1.1 De wedstrijden van de competities worden betwist op overdekte speelvelden.Een speelveld bestaat uit meerdere (speel)terreinen. Een club moet voor elke wedstrijd een degelijk onderhouden speelveld met drie genummerde terreinen ter beschikking stellen.

Deze terreinen moeten minimale afmetingen hebben van 10m op 2m.Eventuele afwijkingen hieropdienen te worden goedgekeurd door de Vlaamse of provinciale verantwoordelijke van de competitie,voor de aanvang van de competitie.

11.1.2 In afwijking van artikel 5 van het O.P.R. begrenzen de verlieslijnen het speelveld en zijn tussenkoorden tussen de terreinen verboden.

Voor de begrenzing van de terreinen,zie artikel 12.2.

11.1.3 De inschrijving tot deelname aan de wintercompetitie(s) houdt in dat de club waarborgt dat haar installaties aan de gevraagde normen voldoen.

Dertig minuten voor aanvang en tijdens de gehele duur van de wedstrijd moet de luchttemperatuur op het speelveld minstens 16 graden bedragen. Voor nieuwere installaties (na 2009) moet de lichtsterkte minimaal 200 lux bedragen op de gehele oppervlakte van het speelveld. Voor oudere installaties is een minimum van 150 lux vereist.

11.1.4 Clubs die niet over een eigen installatie beschikken, moeten (bij het indienen van het inlichtingenformulier de profinciale fiche (PWC) een verklaring voorleggen,gehandtekend door de eigenaar van het speelveld,waaruit blijkt dat deze de installatie ter beschikking steld van de betrokken club. Tijdens het verloop van de competitie mag niet van installatie veranderd worden,zonder gegronde reden en zonder toelating van de pfv (VWC) of de provinciale raad(PWC).

11.1.5 De bezochte club,die haar terreinen ter beschikking steld van de bezoekende tegenstrever, is verantwoordelijk voor de ordentelijke staat van de terreinen.Vanaf 60 minuten voor aanvang en gedurende de wedstrijden mogen de terreinen niet meer gewijzigd worden,m.a.w. niet meer besproeid,aangeharkt of een ander materiaal bedekt.

 11.1.6 Iedere hindernis die op een terrein voorkomt en niet kan worden weggenomen voor aanvang van de wedstrijd moet begrensd worden of afgebakend worden met een op de grond bevestigde verlieslijn op minimum 10 cm verwijderd van die hindernis.De afbakening moet zo zijn dat alle ballen en het doelballetje zichtbaar zijn vanuit de werpcirkel en vanaf elk uiteinde van het terrein.Rondom het speelveld dient een vrije strook van tenminste 10 cm voorzien te worden. Elk e bal die buiten de begrenzing van het speelveld ligt, zal verwijderd worden opdat hij geen hindernis zou vormen.

11.1.7 De club die wat betreft speelvelden,terreinen en/ of instalaties niet aan de bovenvermelde vereisten voldoen,kunnen een sanctie krijgen volgens artikel 14.

11.1.8 De bezochte club zal zorgen dat haar installaties ter beschikking van de spelers staan tenminste één uur voor het begin van de wedstrijd,waarvande eerste 20 minuten voor de thuisploeg,de volgende 20 minuten voor de bezoekende ploeg en de laatste 20 minuten voor beide ploegen samen.

11.1.9 Indien de bezochte club over meer dan één speelveld beschikt,zal de clubleiding tenminste 40 minuten voor de wedstrijd de te bespelen terreinen aanduiden en meedelen aan de bezoekende ploeg.Indien dit niet gebeurt is binnen de gestalde tijdsspanne mogen de bezoekers de te bespelen terreinen kiezen.

11.2 Materiaal

11.2.1 De bezochte club zal de nodige toestellen voor de uitvoering van de metingen (uitgezonderd luxmeter) ter beschikking stellen en een in orde zijnde EHBO-kist en thermometer voorzien,evenals een exemplaar van ondehavig reglement,ten behoeve van de dienstdoende scheidsrechter.

Eveneens staan ze in voor het benodigde ICT-materiaal, namelijk een goed werkende computer met daarop het digitaal wedstrijdblad en een printer voorzien van inkt en papier.

11.2.2 Er dient gespeeld te worden met goedgekeurde ballen (OPR artikel 2) en doelen (OPR artikel 3) De lijst van gehomologeerde ballen en doelen is terug te vinden op de website http://www.fipip.com van de internationale Petanque Federatie (FIPJP) .

Spelers van 11 jaar of jonger mogen in de competitiewedstrijden met goedgekeurde ballen van 600g en 65 mm diameter spelen.

Iedere official van de PFV, van de provinciale raad of de dienstdoende scheidsrechter is gemachtigd een niet conform doel in beslag te nemen,ook tijdens een aan de gang zijnde wedstrijd.

11.2.3 Het gebruik van kunststofringen (als werpcirkel) is verplicht.Deze moeten,om discussies te vermijden,gemarkerd worden zoals de ballen en het doel.

11.3 Kledij

11.3.1 De kledij van de spelers moet voldoen aan de kledijvoorschriften van de PFV (zie website www.pfv.be ) met betrekking tot de wintercompetitie.

In geval een speler aantreedt in niet conforme kledij krijgt hij een verwittiging vanwege de scheidsrechter (of een official). Bij weigering zich in orde te stellen volgt uitsluiting uit de wedstrijd,met een notitie op het wedstrijdblad.

Jeugdspelers die niet over (passende) clubkledij beschikken mogen spelen met een T-shirt van de PFV.

11.3.2 De dienstdoende scheidsrechter-indien een officeel erkende scheidsrechter- mag als hij zelf meespeeld,spelen in het uniform van scheidsrechter,maar dient daarbij zijn badge te dragen. Spelers die wereldkampioen,Europees,Belgisch of Vlaams kampioen zijn, mogen hun kampioenetrui dragen tot aan de datum van de volgende editie van het kampioenschap waarin zij hun titel behaalden.

Artikel 12 Spelreglementen

12.1 Algemeen

De partijen worden gespeeld op de toegewezen terreinen,volgens het schema van artikel 7.1

12.2 Afwijkingen van het O.P.R.

De begrenzing van een terrein aan de langszijden wordt gevormd door ofwel één denkbeeldige lijn (d.i een "afbakingslijn") en één verlieslijn,ofwel door twee afbakingslijnen,ofwel door 2 verlieslijnen (indien hetspeelterrein de volledige oppervlakte van het speelveld beslaat). De afbakingslijnen moeten gedefiniêerd worden door duidelijke markeringen op de muur of op een ander vlak loodrecht op de langszijde van het terrein. Het gebruik van tussenkoorden als afbakeningslijnen is verboden.

12.3 Raadgevingen ploegkapitein 

Tijdens de partijen en enkel op uitdrukkelijke vraag van de spelers van zij equipes,is alleen de ploegkapitein gerechtigd om raadgevingen te geven. Hierbij mogen de reglementaire tijdslimieten niet overschreden worden en mag de kapitein daarbij het betrokken speelveld (of terrein indien hij op dat ogenblik zelf op een ander terrein aan het spelen is) niet betreden.Bij overtreding zal de dienstdoende scheidsrechter optreden en een notitie maken op het wedstrijdblad.

Artikel 13 Arbitrage 

13.1. Aanduiden scheidsrechter 

Bij het aanstellen van een scheidsrechter moet,indien aanwezig,de voorkeur gegeven worden aan een erkende officiêle scheidsrechter,hoogste in graad. Indien meerdere scheidsrechters van dezelfde graad aanwezig zijn,krijgt de scheidsrechter van de bezochte club de voorrang,bij ontstentenis hiervan,de oudste in rang.

13.2. Gelegenheidsscheidsrechter 

Indien geen dergelijke scheidsrechter aanwezig is,zal de wedstrijd geleid worden door een "gelegenheidsscheidsrechter", zijnde een voldoende bekwaam geacht persoon aangewezen in onderling akkoord van beide ploegkapiteins of,in laatste instantie door de kapitein van de thuisploeg.

13.3 Uitgetreden/ontslagen scheidsrechter 

Een scheidsrechter die zijn ontslag krijgt of zelf indient,kan nooit meer wedstrijden leiden in de hoedanigheid van scheidsrechter of gelegenheidsscheidsrechter.Indien een persoon onrechtmatig optreed als scheidsrechter of als gelegenheidsscheidsrechter wordt onmiddelijk een forfaitscore toegepast in het nadeel van de club waarvoor hij aantreedt,onverminderd een mogelijke tuchtstraf.

13.4. Wedstrijdblad 

De naam van de aangewezen ("dienstdoende") scheidsrechter en het volledige nummer (10 cijfers) van zijn licentie wordt vermeld in de voorziene rubriek op het wedstrijdblad voor de aanvang van de wedstrijd. De dienstdoende scheidsrechter ziet toe op de correcte taakinvulling vanwege de ploegkapiteins bij het invullen van het wedstrijdblad.

13.5 Op vraag van de PFV 

De PFV of de betrokken provincie behoudt zich het recht voor om op eigen initiatief te allen tijde tijdens de competitie een officiêle scheidsrechter,niet verbonden aan één van de betrokken clubs,aan te duiden,die de wedstrijd zal leiden.

13.6 Scheidsrechter aanvragen als club 

Op vraag van een club kan de PFV of de provinciale afdeling eveneens een scheidsrechter aanstellen om een bepaalde wedstrijd te leiden. In dat geval moet de aanvraag gericht worden aan het secretariaat van de PFV of van de provinciale raad,minstens 30 dagen op voorhand en mits de voorafgaande betaling van een vergoeding volgens art. 14.1, te verhogen met de verplaatsingsvergoeding a rato van 0,30 euro per km.

13.7 Officiêle controle 

Op ieder ogenblik tijdens een wedstrijd kan een afgevaardigde,official van de PFV of van de provinciale afdeling (bij de PWC) , zich aanbieden teneinde na te gaan of het reglement inderdaad wordt nageleefd.

13.8 Uitsluiting 

Bij gebruik van alcoholische drank,GSM,verboden middelen,bij het roken (ook electronisch) of bij het vertoon van laakbaar gedrag tijdens de wedstrijd zal de speler uitgesloten worden voor de ronde die aan de gang is alsook de nog te spelen rondes. Een speler kan uitgesloten worden door een lid van het dagelijks bestuur,een lid van het bestuursorgaan,een lid van het provinciaal orgaan of de dienstdoende officiêle scheidsrechter. Een uitgesloten speler mag niet vrvangen worden door een invaller.

13.9 Kaarten 

Een dienstdoende officiêle scheidsrechter is gemachtigd kaarten te trekken voor spelers die de reglementen niet naleven.

Artikel 14 Vergoedingen,boetes en sancties 

14.1. Overzicht van de vergoedingen 

1. Deelnemingsrecht VWC - heren           Art. 2.1.c   max. 100 € per deelnemende ploeg

2. Deelnemingsrecht VWC - dames          Art. 2.1.c   a rato van het aantal deelnemende 

                                                                               ploegen , met max. 100 € per ploeg.

3. Deelnemingsrecht PWC - alle cat.       Art. 2.2 b zie provinciale fiche, rubriek C, max. 100 €

4. Deelnemingsrecht PWC - 50-plus         Art. 2.2 b zie provinciale fiche, rubriek C, max. 100 €

5. Bijkomend reglement/kalender PWC   Art. 4.2 c zie provinciale fiche,rubriek C

6. Aanvraag wijziging datum                   Art. 9.1.5   60 € aanvragende club

7. Aanvraag aanstelling scheidsrechter    Art. 13.6    50 € ( + 0,30 € per km)

8. Storting borg voor klachten/verhaal    Art. 17.2 en 17.3  100 €

14.2 De bij overtreding van de bepalingen van dit reglement voorziene financiêle  sancties worden onderverdeeld in twee categorieên:

   ° categorie 1 : administratieve kosten waarvoor geen visum vereist is;

   ° categorie 2 : boetes onderworpen aan het visum van het bondsparket,zoals                              voorzien in het tuchtreglement.

In elk geval kan het bondsparket steeds beslissen om zelf te vervolgen op basis van artikel 36 van het tuchtreglement.

14.3 De clubs dragen de volledige verantwoordelijkheid voor de tijdige betaling van de verschuldigde vergoedingen , de administratieve kosten en de financiêle sancties opgelopen door hun leden en/of ploegen. Deze zijn betaalbaar binnen de 14 dagen vanaf het verzenden van de factuur en moeten gestort worden op de rekening van de PFV (zie 2.1) of van de betrokken provinciale afdeling (zie provinciale fiche,rubriek C).

14.4 Een financiêle sanctie heeft enkel betrekking op de zaak waaruit ze voortvloeit. De betaling ervan ontslaat niet van verdere sancties die zouden kunnen getroffen worden,in het bijzonder van eventuele tuchtsancties.

14.5 Codificatie van de sancties 

De vermelde sommen van de financiele sancties zijn maximum bedragen die aangerekend kunnen worden. Andere aangeduide sancties verwijzen naar het tuchtreglement.

14.5.1 Categorie 1 - Administratieve kosten en sancties onder de verantwoordelijkheid van de inrichtende instantie.

         1. Inlichtingsblad te laat insturen                       Art. 2.1 en 2.2       50 €.

         2. Te laat betalen inschrijvingsrecht                   Art. 2.1 en 2.2       50 €

         3. Terugtrekken van een ploeg na inschrijving     Art. 3.1                 500 €

         4. Algemeen forfait ploeg tijdens competitie      Art. 3.2 EN 7.5.3    250 € + 100 € bez.cl

           5. Onterechte organisatie tornooi op speel-

               of inhaaldag                                                  Art. 4.3                  150 €

           6. Opstellen onvoldoende 'Belgische4 spelers      Art. 5.2.1               forfaitscore (0-13)

           7. Uur teruggave licentie niet genoteerd            Art. 5.2.6                10 €

           8. Speler-titularis die in lagere afdeling speelt   Art. 5.2.9               forfaitscore (0-13)  

           9.Spelers tussen ploegen verwisselen                 Art. 5.2.10             forfaitscore (0-13)

         10. foutieve opstelling van een invaller                Art. 5.2.12, 6.3,

               in een equipe                                                      7.3 en 13.8      forfaitscore (0-13)

         11. In meerdere damesploegen VWC spelen          Art. 6.1                 forfaitscore (0-13)

         12. niet spelen van de 9 partijen                         Art. 7.1                  75 € per ploeg

               bij herhaling                                                                               150 € per ploeg

         13. onverantwoord te laat aanvangen wedstrijd    Art. 7.2                  10 € beide ploegen

         14. wedstrijdblad onjuist of onvolledig ingevuld    Art. 7.3                  10 € beide ploegen

         15. niet of te laat doorsturen wedstrijdblad          Art. 7.3.4 en 7.3.5  10 € thuisploeg

         16. onverantwoorde afwezigheid ploeg                 Art. 7.5.1, 7.5.2  100€ + 100€ be.ploeg

         17. onverantwoord afwezig laatste 2 weken          Art. 7.5.1, 7.5.2  150€ + 100€ be.ploeg

         18. niet,te laat of foutief doorsturen uitslag         Art. 8.1.1                10 € thuisploeg

         19. verandering van datum zonder toelating          Art. 9.1.3                75 € beide ploegen

         20. spelen met tussenkoorden                              Art. 11.1.2 , 12.2     150 €

               bij herhaling                                                                                 300 €

               bij tweede herhaling                                      500 € + uitsluiting uit competitie.

         21. instalatie/terreinen niet in orde                     Art. 11.1.7                25 €

         22. materiaal niet aanwezig of niet in orde           Art. 11.2.1                25 € thuisploeg

         23. spelen zoder kunststofringen                           Art.  11.2.3               25 € thuisploeg

Financiêle sancties uitgeschreven tijdens de wintercompetities dienen binnende 14 dagen na ontvangst van de factuur betaald te worden (zie art. 14.3) Zo niet zal de betrokken club ,na in gebrekestelling , niet verder mogen deelnemen aan de nog volgende wedstrijden,dit zolang de boete niet betaald is. Tevens wordt voor deze niet-gespeelde wedstrijd(en) een forfaitscore (0 tegen 9 partijen,0 tegen 117 punten) opgelegd. Daarenboven kunnen de in artikel 3 vermelde sancties toegepast worden.

Indien deze sancties getroffen worden door de bevoegde provinciale instantie is beroep mogelijk bij het sportcomité van de PFV (zie artikel 17).

14.5.2 Categorie 2 Sancties onder verantwoordelijkheid van de tuchtcommissie en behandeld volgens het tuchtreglement.

    1. Valse opstelling voor een andere club             Art. 5.2.1

    2. Kledij niet in orde                                          Art. 5.2.1 en 11.3.1

    3. Speler 50-plus is geen 50 jaar                         Art. 5.2.3

    4. Opstelling onder valse identiteit of

        met vervalste of ongeldige licentie                  Art. 5.2.5 en 5.2.8

    5. Spelen ondanks geen licentie neergelegd         Art. 5.2.6 en 5.2.8

     6. Opstellen van een geschorste speler                Art. 5.2.11

     7. Bedrog op wedstrijdblad,fraude of poging tot  Art. 7.3.6

     8. Onverantwoord onderbreken wedstrijd            Art. 9.2

     9. Niet tijdige betaling van boetes (cat.1 en 2)    Art. 14.3

    10. Alcoholgebruik,roken,gsm,laakbaar gedrag      Art.16.3

   11. Ongewettigde opgave van speler/ploeg            Art.16.5

   12.Ontrekken aan,weigeren dopingcontrole            Art. 16.6

Artikel 15 Dotatie  

Aan de kampioenen van alle afdelingen van de competities zal een gepast aandenken aangeboden worden.

Artikel 16 Tucht 

16.1 Elke inbreuk op de tucht gesanctioneerd door artikel 14 categorie 2 valt onder de uitsluitende bevoegdheid van de tuchtorganen. De deelnemers aan de competitie die weigeren zich te schikken naar de bepalingen van deze reglementen zullen onherroepelijk uit de competitie worden gesloten,zonder verhaal.

16.2 Als wederzijdse garantie en verbintenis tot snelle geschillenregeling door arbitrage,is het BAS (Belgisch Artitragehof voor de Sport) v.z.w. belast met de aanstelling van de Arbiter(s) die bevoegd zal/zullen zijn om elk geschil in graad van beroep definitief te beslechten conform haar werkingsreglement;dat kosteloos kan bekomen worden bij het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport) vzw op haar website (http://www.bas-cbas/nl/reglement.php) Deze clausule maakt integraal deel uit van het tuchtreglement en van het reglement van inwendige orde van de Petanque Federatie Vlaanderen vzw en vervangt alle hiermee strijdige bevoegdheidsclausules.

16.3 Het gebruik van alcoholische dranken en verboden middelen,het roken van tabaksprodukten en van e-sigaretten en het gebruik van gsm-toestellen zijn ten strengste verboden op en rond de speelvelden,evenals elke vorm van laakbaar gedrag,ongepaste houding,gebaren,woorden of daden.

16.4 Uitzondering op het gebruik van een gsm-toestel rond de speelvelden wordt verleend aan de leden van het bestuursorgaan van de PFV en aan de provinciale verantwoordelijke van de PWC.

16.5 Elke speler die tijdens een wedstrijd het speelveld wenst te verlaten dient hiervoor de toestemming te vragen aan en te bekomen van de dienstdoende scheidsrechter. Ongewettigde opgave wordt bestraft volgens het tuchtreglement.

16.6 Het is mogelijk dat antidopingcontroles uitgevoerd worden. Door zijn inschrijving en deelname aan de competitie verbindt iedere deelnemer er zich toe deze te aanvaarden en zich naar de gevraagde richtlijnen te schikken.

Artikel 17 Klachten en verhaal 

17.1 Iedere club heeft recht op verduidelijking van een beslissing genomen overeenkomstig dit reglement bij het sportcomité van de PFV of bij het provinciaal sportcomité. Beroep tegen een beslissing van het provinciaal sportcomité kan ingediend worden bij het sportcomité van de PFV.

Beroep tegen een beslissing van het sportcomité van de PFV kan ingediend worden bij het administratief comité van de PFV.

Het indienen van een beroep is evewel niet opschortend wat de uitvoering van de genomen beslissing betreft.

17.2 Klachten voortvloeiend uit feiten gebeurt tijdens de wedstrijden moeten schriftelijk ingediend worden ten laatste drie dagen na de betrokken wedstrijd,bij de verantwoordelijke van de competitie(voor artikel14 categorie 1) of bij het bondsparket(voor artikel 14 categorie 2).

17.3 Aanvragen tot verhaal(beroep) als gevol van kosten of sancties vermeld op de staat van de wekelijkse uitslagen of op eender ander geschrift,moeten op straffe van nietigheid,schriftelijk ingediend worden binnen acht dagen volgend op de notificatie (voor artikel 14 categorie 1) of binnen tien dagen bij de tuchtcommissie (voor artikel 14 categorie 2). De datum van de poststempel of de maildatum is hierbij bepalend.

17.4 Klachten of aanvragen tot verhaal volgens artikel 17.2 en/of artikel 17.3 zij pas ontvankelijk mits voorafgaande storting van een borgsom overeenkomstig art. 14.1.

Artikel 18 Rechtspleging 

18.1 De bevoegdheden van PFV en de provincie zijn de volgende.

° Het wekelijkse klassement opmaken.

° De uitslagen en het klassement publiceren.

° De samenstelling van de ploegen controleren,de aanduiding van en de controle op de aanwezigheid van de scheidsrechters.

° Interpreteren en toepassen van het reglement om een vlot verloop van de competitie te waarborgen.

° In eerste aanleg eventuele inbreuken beoordelen en de voorziene sancties van het reglement (doen) uitvoeren.

18.2 In beroep oordeelt een afgevaardiging van het bestuursorgaan (3 - 5 leden).

                                 ***************************************************

 

Meest recente reacties

03.11 | 10:44

Op naar de 50000 bezichtigingen van onze site, proficiat flor

16.10 | 09:07

Hartelijk dank voor de mooie verjaardagskaart en wensen .
Mvg
Rudy Limet

13.10 | 07:23

gelieve wedstrijdblad door te sturen van kontich -wijnegem D naar herman hillen dit is nog niet gebeurd

13.10 | 07:20

hallo beste graag had ik jullie geinformeerd dat het wedstrijdblad kontich tegen wijnegem D niet doorgestuurd is daar wij bericht hebben gekregen van herman hillen ik heb het per foto doorgestuurd

Deel deze pagina